2017. december 30., szombat

Sarasotai utazás




Történetem 2017 augusztusában az Amerikai Magyar Orvosszövetség (HMAA) éves balatonfüredi konferenciáján kezdődött. Őszintén mondhatom, hogy nem a fődíjra számítva jelentkeztem ezen konferenciára, így hihetetlen nagy meglepetéssel és örömmel vettem tudomásul, hogy igen, mehetek Amerikába!
A gépem a sarasotai repülőtérre érkezett. Kilépve a repülőtérről egy csodálatosan nyugodt és szabad érzés fogadott (amely valószínűleg az amerikai és floridai légkör szummációjaként hatott rám), és ez az érzés végig kísérte a majdnem egy hetes konferenciát.
A Szövetség keresve sem találhatott volna ideálisabb helyet a konferenciának, mint Florida nyugati partján elhelyezkedő körülbelül 50000 fős Sarasota. Igaz nem a nevezetességeiről híres, de ez nem is szükséges a tökéletes légkör megteremtéséhez: minden adott volt, hogy a konferencia szakmailag és közösségileg is tökéletes legyen.
A délelőttök a szakmai előadásokkal teltek. Érdeklődéssel hallgattam a változatos témájú prezentációkat, melynek előadói többségében az USA-ban praktizáló orvosok, illetve egyéb szakemberek voltak. Lenyűgöző volt belelátni a munkájukba, és látni, hogy milyen magas szintű munka folyik más országokban. Ennek kapcsán büszkeséggel tölt el, hogy ilyen szakemberek mellett volt alkalmam bemutatni saját témámat is.
A délutánok legtöbbször a strandon való pihenéssel teltek, élvezve Amerika hivatalosan is egyik legszebb strandját. Egyik nap lehetőségünk volt egy kajakos kiránduláson is részt venni a közeli mangrove fákkal borított tavon. A szervezők nagyon jó ötletekkel álltak elő az esti programok kapcsán is: volt Halloween-i Kocsma Party, Magyar Est és tábortűz melletti borozgatás a tengerparton is. A legnagyobb szabású esemény természetesen a Záró Bankett volt, olyan neves vendégekkel, mint a washingtoni-i magyar nagykövet vagy korábbi egészségügyi államtitkár.
Ezen szabad légkörű programok nagyon jó lehetőségek voltak, hogy kötetlen beszélgetéseken keresztül ismerkedni tudjunk az Államokba kivándorolt orvostársakkal. Érdekes volt meghallgatni élettörténetüket, tapasztalataikat, szívesen osztották még véleményüket a kinti életről. Ezen beszélgetések igen nagy hatással voltak rám, mint nemsokára diplomázó orvostanhallgató sokat segítettek saját céljaim és terveim értékeléséhez.
A szakmai kérdéseken kívül még egy témában sikerült sokat tanulnom, ez pedig a haza tisztelete és az európaiság. Itthon észre sem vesszük, mennyire fontosak az itthoni szokásaink és mekkora szerepet is játszanak életünkben. Viszont külföldre kiköltözve, amennyiben szeretnénk ápolni ezen szokásokat, időt és energiát kell bele fektetni, ami mindenképp könnyebb egy ilyen egyesület segítségével, mint a HMAA. Összességében jó volt látni az otthoni hagyományok ápolásának ilyesfajta lehetőségét egy külföldi országban.
Az egész konferencia egy hihetetlen élmény volt és mindenképp életem egyik legmeghatározóbb utazásaként fogok visszaemlékezni rá.

2017.12.30.
Keller Dávid

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése