2016. december 27., kedd

Sarasota – Az élmények netovábbja



                   Az egész történet áprilisban kezdődött, a legjobban egyfajta „derültégbőlvillámcsapás” jelenségként tudnám leírni. Egy, a témavezetőmtől (Dr. K. Álmos) érkezett telefonban tudtam meg, hogy a debreceni TDK Konferencián 1-2. helyezést elért előadások absztraktjai közül az én absztraktom lett a legjobbnak választva a HMAA által és ezért mehetek októberben Sarasotába Dr. Á. Géza és Dr. Á. Péter által felajánlott HMAA Student Travel Award keretében. Fogalmam sem volt, hogy van egyáltalán ilyen, ezért egyszerre voltam zavart, értetlen, de mérhetetlenül boldog. Ezt követően elolvastam a részleteket tartalmazó e-mailt és kezdtem megérteni, hogy ez úgy néz ki tényleg valóság. :) Felvettem a kapcsolatot Dr. Á. Gézával a részletek megbeszélésének érdekében. Rendkívül kedves volt, azonnal a tegeződést javasolta, minden kérdésemre készséggel és kb. azonnal válaszolt, nagyon sokat segített. Az utazással kapcsolatos események zajlottak körülöttem (repülőjegy foglalás, útlevél intézés stb.), de úgy éreztem a központi vezérlőegységnek még mindig nem sikerült ezt teljes valójában feldolgoznia. (Mint utólag kiderült, az egész teljesen csak a repülőgép leszállásakor tudatosodott bennem). Eközben részt vettem a minden évben megrendezésre kerülő, szintén az HMAA által Balatonfüreden szervezett konferencián is. Nagyon kedves, közvetlen volt mindenki, a legjobban családias hangulatként tudnám leírni az ott tapasztaltakat. Tehát már itt egy meglehetősen pozitív benyomást kaptam a szervezetről, biztos voltam benne, hogy ez ősszel sem lesz másképp. Ezt alátámasztotta a tavalyi balatonfüredi nyertes sarasotai élményeiről szóló előadása is.
                   Eközben úgy alakult, hogy az útra a barátnőm is velem tud tartani, így ennyi pozitív tényezővel már nem is lehettem volna izgatottabb, alig vártam, hogy október legyen.
                   Sok-sok várakozás után, elérkezett az indulás időpontja, elkezdődött ez az életre szóló utazás. Mindkettőnknek ez volt az első „nagy” repülőútja, nem tudtuk tehát mire számítsunk. Összességében nagyon nagy élményt jelentett, de irtó fárasztó volt. A megérkezés pillanatától pedig végig az állunkat kerestük. :) A repülőgép Tampába érkezett, onnan körülbelül 1 óra autóútra volt Sarasota. A repülőtéren találkoztunk egy pécsi sráccal, Gáborral, aki mint kiderült a konferencia szervezésében vesz rész (itt is gratulálok neki hozzá, le a kalappal!). Együtt utaztunk tehát Sarasotába, már besötétedett, így nem sok mindent láttunk, de kárpótolt az a rengeteg érdekes információ, amit Gábortól és a sofőrtől kaptunk, na meg az a hatalmas autó és utak, az egész feeling. :) Megérkeztünk, minden rendben ment, megkaptuk a szobát, ahol kb. az élmények és a fáradtság súlya alatt azonnal elaludtunk.


                   Másnap feltérképeztük a szállást, a partot, ismerkedtünk az HMAA tagjaival és a konferenciára érkezett fiatalokkal is. Az idő, a környezet, a társaság, minden ideális volt arra, hogy ez egy felejthetetlen 1 hét legyen. Délután már közösen röplabdáztunk a parton, este pedig az első közös program következett a megnyitó és az azt követő vacsora, ahol mindenki tök nyitott, kedves, barátságos volt. Jókat beszélgettünk. A balatonfüredi emlékek tehát itt is visszaköszöntek. Másnap a város felfedezésére indultunk, biciklivel. A kellemes napsütés, a tenger, a pálmafák, a jó fej emberek teljesen elfelejtették velünk, hogy mennyire el is vagyunk fáradva a távolságtól, mert azért Sarasota nem kis város. :) Közben az előadásra is készülődtünk, hiszen másnap reggel volt a Young Investigators’ szekció, ahol a díjat nyert és a buffaloi cseregyakorlaton résztvevő fiatalok adták elő kutatási témáikat. Személy szerint nagyon izgatott voltam, ez volt a második alkalom, hogy angol nyelven adtam elő. De szerencsére az előadás végeztével csak egy nagyon kellemes és hasznos emlékként tudok róla beszélni, a hozzászólások is mind-mind biztató, építő jellegűek voltak. Az eddig is jelen lévő jó kedv egy megkönnyebbült érzéssel párosult, miénk a világ – gondoltuk. :) A következő közös program a magyar est volt egy helyi vendéglőben, ahol teljesen úgy érezhettük mintha itthon ültünk volna le valahol. Magyar élő zene, egy hatalmas magyar társaság, Magyarországtól több ezer kilométerre. Fantasztikus volt.
                   Másnap beváltottuk a „Miénk a világ” gondolatot, autót béreltünk, a barátnőm, Balázs – a balatonfüredi nyertes és én. Snorkeling, Miami Beach, Everglades City airboat túra tervvel. A terv első lépését azonban cserélnünk kellett, egy akkor kevésbé kellemes dologra, de mára már ez is megszépült. Az út során sajnos egy lámpánál hátulról egy másik autó belénk jött, ezért egy néhány órás procedúra vette kezdetét, rendőrséggel, az autóbérlő céggel történő ügyintézés (a biztosítás jó dolog…) stb. Ezt követően egyből az óceán partra mentünk. Kicsit szeles volt az idő, de óriási hullámok voltak cserébe. Nagyon király volt, ahogy az Ocean Drive-on történő autózás is. Este egy kubai éttermet próbáltunk ki, a kis kezdeti kellemetlenséget leszámítva tehát nagyon jól éreztük végül magunkat Miamiban. Másnap reggel korán indultunk az airboat túrára, ami szintén egy nagyon jó döntésnek bizonyult. 


A „sofőrünk” lelkesen száguldozott velünk a mangrove erdő „sikátoraiban”, sőt még egy alligátort is sikerült találnia nekünk, a korai időpont ellenére. Délután értünk vissza Sarasotába, ahol szintén nem unatkoztunk, hiszen este már bankett volt. 


A fiatal társaság egy részével ültünk együtt, borozás, beszélgetés, kiváló ételek, bűvészmutatványok, nem is kívánhattunk többet egy kiváló estéhez. A hét egyik legfelemelőbb érzése is itt történt. A himnusz éneklése közben érezhető, már-már kézzel fogható összetartozás élmény a szervezet tagjai között valami hihetetlen élményt jelentett, megtisztelő volt egy kicsit részese lenni, velük együtt, ott, kint, magyarnak lenni.
                   A másnap volt az utazás előtti utolsó nap, souvenir vásárlás, utolsó fürdőzés, búcsúzás :(, és az esti jelmezes kocsma party. Ezredjére is csak ismételni tudom magam, de ez is fergeteges volt :)
                   Sajnos elérkezett a vége, de visszagondolva erre az egy hétre nem volt semmi ok a szomorkodásra, minden perce egy életre szóló élmény volt. Köszönöm a HMAA minden tagjának, az Á. testvéreknek, szervezőknek, az ott megismert új embereknek, mindenkinek, ezt a felejthetetlen hetet. Remélem lesz még alkalmam visszatérni.

2016. 12. 11.
Szivos László

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése